Museum og kunst

Utstillinger, monumenter og installasjoner

Gamvik Museum

Gamvik Museum viser lokalhistorie fra de første innbyggerne slo seg ned da isen smeltet for 10.000 år siden og frem til i dag. Museet holder til i et tidligere fiskebruk med utsikt mot det åpne havet.

Foldalbruket

Foldalbruket museum er et nedlagt fiskebruk i Kjøllefjord som presenterer lokal fiskeritradisjon, historie og utvikling. Bruket ble fredet av Riksantikvaren i 1994. Bruket tilbyr også overnatting i historiske omgivelser. På sommerstid har de også en hyggelig kafé i en av de gamle egnebuene, hvor det serveres fiskesuppe, vafler og kaker.

Nissehuset

Dette unike museet i Mehamn har over 27.000 nisser og andre julegjenstander, og har med det verdens største private samling av julepynt. Museet er åpent daglig i perioden 15. mai-15. september, og ellers i året på forespørsel.  

Galleri Christensen 

Galleriet ligger i et restaurert fiskebruk i Kjøllefjord, og har faste og tidsbegrensede kunst- og fotoutstillinger fra hele Barentsregionen.

Hvalmonumentet på Mehamn Torg

Monumentet er satt opp til minne om Mehamnslaget, som fant sted 2.juni 1903. Siste halvdel av 1800-tallet ble det drevet utstrakt fangst etter hval utenfor finnmarkskysten. Flere hvalfabrikker ble etablert i fylket, og en av de største ble plassert i Mehamn. Det var den kjente fangstmannen og oppfinneren av harpunen, Sven Foyn som drev hvalstasjonen i Mehamn. Hvalfangerne fikk skylda for dårlig fiskeri på begynnelsen av 1900-tallet, og som resultat av dette gikk ca 1200 rasende fiskere til angrep på hvalfabrikken og jevnet den med jorda en juninatt i 1903.

For første gang i nyere tid ble det av norske myndigheter satt inn regulære militære styrker for å gjenopprette ro og orden. Denne episoden har gått over i historien som «Mehamnslaget». Slaget resulterte i at Stortinget i 1904 vedtok hvalfredning.

Vevikneset

Her finner man rester etter kanonstillinger og bunkere fra 2.verdenskrig. 

Lebesbymannen

Lokalhistorisk utstilling om Lebesbymannen Anton Johansen som forutså krig og katastrofer, og som gjorde hva han kunne for at hans syn ikke skulle bli virkelighet.