Slettnes

Rikt fugleliv og verdens nordligste fastlandsfyr

Naturreservat

Slettnes naturreservat er berømt for sitt rike fugleliv, og midt i reservatet ligger verdens nordligste fastlandsfyr. Ved veis ende, nord for Gamvik, åpner landet seg i en vidstrakt kystslette. Forblåst og åpent som få andre steder i Norge er dette kontinentets nordligste naturreservat og er hjemsted for over 150 fuglearter.

Om vinteren er det tilsynelatende livløst under nordlyset. Vår og høst er scene for fantastiske skuespill når flere sjeldne fuglearter opptrer i større antall her enn noe annet sted i verden. Sommerstid skaper et yrende liv i kjerr og vann.

Verdens nordligste fastlandsfyr

Slettnes fyr stod ferdig i 1905. Det opprinnelige anlegget ble rasert mot slutten av andre verdenskrig, og gjenreist i perioden 1945-48. Fyret ble fredet som kulturminne i 1998. Det ble helautomatisert og avbemannet i 2005.

Sommerstid kan man besøke den hyggelige kaféen for et lite lokalt måltid eller kaffe og kake, bli med på en guidet tur i tårnet og oppleve fantastisk utsikt over Barentshavet, Slettnes og fjellene bak. Man kan også overnatte i de fredede bygningene. 

Området er også godt egnet for vandring.