Arktisk lys

Nordlys, mørketid og midnattsol

Unike lysforhold

De nordlige breddegradene samt atmosfæriske og geografiske forhold tilrettelegger for rent magiske lysinntrykk - en nesten uvirkelig dyp himmel, sommerlig midnattsol og konstant vintermørke brutt opp av klare stjerner og dansende nordlys.

Her finnes det ikke lysforurensing som forstyrrer opplevelsen av nordlyset i mørketiden, og Nordkyn er en av de beste områdene for å oppleve arktiske lysfenomener.

Nordlyset oppstår da solvinden er kraftigere enn normalt, og store mengder elektrisk ladete partikler slynges mot Jorden der de danner lys ved møtet med gassene i atmosfæren. Resultatet er et fantastisk lys som kan minne om blafrende, selvlysende gardiner. Fargene varierer fra rødt til gulgrønt til blålilla avhengig av hvor høyt i atmosfæren reaksjonen skjer.

Jakten på nordlyset

Husk kamera og stativ hvis du skal bli med i jakten på nordlyset!

Selv om nordlys kan sees overalt på Nordkyn er de best synlig utenfor bygdene. Hyppighet og varighet varierer med solaktivitet, men det finnes gode sjanser å se nordlys hvis du tilbringer noen dager på Nordkyn vinterstid.

Midnattsol

Lange lyse dager og netter kan nytes i hele regionen i perioden 12.mai - 31.juli, men de beste stedene for å nyte midnattsola finner du på Slettnes Fyr, Flinta i Gamvik, dagsturhyttene i Ytre Staurvika og Klubbfjellet, Vevikneset og Holmen i Mehamn, fra grillhytta i fjæra på Kunes eller ved fugleskjulet på Veidnes. Man kan selvfølgelig se den mange andre steder også, men på nevnte hotspots finnes det benker og gode muligheter for en flott opplevelse når været tillater.

Polarlystiden

Polarlystiden, også kalt mørketid, er i perioden 21.november til 22.januar. Da kommer ikke sola over horisonten. Til gjengjeld gir den et fantastisk lys i de vakreste blå- rosa og lillafarger i noen timer på dagtid, den s. k. «blåtimen».